Проекти - Проект „Интеграционни мерки за повишаване училищната готовност на децата в община Габрово“

Проект „Интеграционни мерки за повишаване училищната готовност на децата в община Габрово“

Проект „Интеграционни мерки за повишаване училищната готовност на децата в община Габрово“

Възпитаници на детска градина „Ран Босилек” участваха в тематични викторини, които се проведоха в Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“, Регионалния исторически музей и Дирекция „Национален парк Централен Балкан“.

Под надслов „Знайковци – Многознайковци“ в Библиотеката децата отгатваха откъси и герои от известни приказки. В заемния отдел за книги се запознаха с правилата за обслужване на читателите.

Какво е музей и какво има в него малчуганите узнаха по време на срещите със служителите на Историческия музей. Там демонстрираха знания за забележителности от родния край и за известни личности с принос към града и страната.

Интересни и провокативни се оказаха задачите на експертите от „Централен Балкан“. Децата се справиха отлично в отговорите на поставените им въпроси по темите за защита, опазване и взаимодействие с живата природа. Те се включиха в атрактивни игри – умело подбрани, за да стимулират уменията им за сръчност, равновесие и увереност.

Малчуганите посетиха и паметника на възрожденеца Васил Априлов, където с интерес разгледаха миниатюрните изображения с етапите от развитието на българското образование. При паметника на Ран Босилек децата разказаха весели истории от „Патиланско царство“, рецитираха „Родна стряха“ и откъси от популярни приказки на любимия им писател.

В истински празник на приятелството и радостта се превърна Общинският фестивал на толерантността, който се проведе в зала „Възраждане“. Повече от 250 малчугани от всички детски градини създадоха пъстра феерия от песни, танци, народни хора и театрални етюди. Програмата на фестивала е подготвяна в продължение на една година в групите за интеркултурно обучение по сценични изкуства. Театрали и хореографи са работили с малките палавници за развиване на техните творчески заложби и потенциал. Под мотото „Първи стъпки в театъра“ бъдещите първокласници разказаха истории за маски и мишки, превъплътиха се в джуджета, снежанки, мъпети и приказни герои. С темата „Да танцуваме заедно“ малките таланти показаха танцувални умения в няколко популярни стилове – латино, тарантела, фолклор и балкански ритми. В унисон с идеята да се представи многообразието в различните култури и традиции децата имаха специален реквизит и тематични костюми.

Дейностите са част от проект „Интеграционни мерки за повишаване училищната готовност на децата в община Габрово“, койтоподпомога успешното включване в образователната система на деца от различни етноси.Работата обхваща и родителите, а семействата в неравностойно положение получават специална подкрепа.

За своето усърдие през годината и отлично представяне във викторините малките палавници бяха възнаградени с индивидуални и групови награди. Всяко дете получи шапка и тениска, специално брандирани с отличителните знаци на проекта.