За родители - Маратон на четенето

Маратон на четенето

МАРАТОН НА ЧЕТЕНЕТО

 

   От 2 до 23 април 2018 година в страната по традиция се отбелязва националния Маратон на четенето с различни интересни инициативи.

      

В тази връзка и ДГ”Ран Босилек” планира и проведе различни дейности в които се включиха деца, учители, ученици, родители и близкикато участници и партньори:

  • От 11.04.18г. - 23.04.2018г., се проведе инициативата за подаряване на детски книги с които се обогати библиотечния фонд на детското заведение.
  • От 11.04.18г. до 20.04.18г. - в Акция „Нарисувай приказка!” - се включиха семействата с рисунки по любима приказка, съмвестно дете и родител и се подреди изложба в детската градина.
  • От 11.04.18г. – 13.04.18г. - ”В света на приказките”- се проведоха четения и драматизации на приказки между групите;
  • От 16.04.18г. – 20.04.18г. – се проведоха публични четения, съвместно с  ученици от ОУ „Ив.Вазов” под надслов „Любими приказни герои гостуват на най-малките”;
  • От 16.04.18г. – 20.04.18г.-„Голямото четене -       с включване на родители в четене на приказки при организираните педагогически ситуации в детската градина;
  • Дейности в семейна среда – Среща на поколенията с книга в ръка – „Сладкодумна баба, дядо, приказка ми разкажи, татко, книжка ми предложи, како, заедно с мен чети, мамос мен разказвай ти ;

 

Инициативите са част от Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността (2014- 2020).

Във всяка група гостуваха родители и други близки от семейството, които се включиха в маратона, като четоха приказки на малчуганите, разказваха спомени от своето детство, както и за сегашната си професия, и как книгите са им помагали в живота. Детската градина се превърна в райско местенце, в което си дадоха среща Меца и Зайко, Червената шапчица и Вълчо, Седемте козлета и Лиса и др.

В детска градина „Ран Босилек“ продължаваме със забавните, интересни и полезни занимания за възпитаване на любов към книгите у децата ни.

Готови сме да посрещнем всеки, който желае за малко да влезе в обувките на детето, да си спомни аромата на своето детство и да сподели с нас удоволствието от работата с малчуганите ни. За нас беше много интересно да видим как възрастните приемат мъдростта и гениалността на приказките през призмата на собствения си опит

Деца и учителиблагодарят на родителите, които се включиха в Националната седмица на четенето и за личния пример, който дадоха на своите деца!