За родители - Национална програма на МОН "Хубаво е в детската градина"2022-2023

Национална програма на МОН "Хубаво е в детската градина"2022-2023

Национална програма на МОН „Хубаво е в детската градина“ в ДГ“Ран Босилек“ гр.Габрово

           Одобреното от Министерство наобразованието и науката проектнопредложение “По пътя на вълната и млякото” ще се реализира през учебната 2022 – 2023 година с партньорското участие на Еко Комплекс „Боженски чифлик“, който се намира в с. Съботковци в Централен Балкан. Място, където човек може да се докосне до вълшебствата на високопланинската природа, да открие магията на старите български традиции. Комплексът е предназначен за еко и селски туризъм и се състои от: малка ферма за млечни  крави, месодайни овце, коне обучени  за  езда,  пчелин с  50  пчелни  семейства, занаятчийско ателие „Живите  български  занаяти и  традиции”, мандра за производство на млечни продукти, кът за приготвяне на традиционни български храни.

Чрез прилагането на иновативативния проект ще се провокира любопитството на децата към естествената околна среда, към забравените традиции и живите вкусове.Очакваме децата забележимо да разширят възгледите и познанията си за околната среда, за животинския свят, за здравословните храни, за старите българските обичаи, бит  и  традиции.

Основното схващане, върху което стъпва целият проект е, че детската градина е житейска среда за детето с огромно значение за формирането на умения и нагласи за учене през целия живот.Прилагането на интерактивното учене чрез действия, занимания и преживяване в реална естествена природна среда е с цел запознаване на децата със старите българските обичаи, занаяти, бит  и  традиции за провокиране на истинска любов  към  природата, животните, бита, културата и ежедневието на българите от миналото.

Дейностите започнаха с една „ПРИКАЗКА ЗА ПЪТЯТ НА ВЪЛНАТА“ - така може да се оприличи, първото посещение на децата от ДГ“Ран Босилек“ в Еко Комплекс „Боженски чифлик“, където наблюдаваха фермата за животните на село и занаятчийското ателие за работа с вълна. Децата научиха, че вълната на овцете от далечни времена е основна суровина в тъкачеството и производството на текстил, както и за всички дейности, свързани с обработката на вълна – пране, сушене, чепкане, дарачене, боядисване с естествени багрила, предене, плетене, тъкане, плъстене.

Дарака е старо дървено пособие за обработка на вълната след пране и изчепкване и така тя става мека и достъпна за предене.А преденето е стара ръчна технология, за образуване на преждата в жички за тъкане и плетене. За преденето се използва хурка и вретено.

Плъстенето е изкуство, което ни докосва до един стар български занаят дошъл до нас през вековете. То е популярно по света под много имена - филц, фелтинг или плъст - нетъкан текстил от вълна. Плъстенето на вълна е средство за изработване на различни облекла, бижута, аксесоари, играчки, декорация за дома и др. Има два начина за плъстене на вълна: сухо и мокро. Любезните домакини от Комплекс „Боженски чифлик“ направиха демонстрация и дадоха възможност на децата да експериментират мократа техника на плъстене, която е процес на оплитане на вълнените нишки една в друга. При тази техника се използва топла сапунена вода, от където идва и названието „мокра“. Тук начинът е да се разстелят слоеве вълна върху навлажнен найлон, да се полее със сапунена вода и с многократни почуквания с пръсти се обработва, докато се сплъсти. При натиск с ръце и благодарение на топлината и сапуна вълната много бързо се превръща във филц.Всички деца имаха възможността да изработят собствен модел на декорация, прилагайки творчество и въображение.