Новини - Ние знаем как да се храним здравословно

Ние знаем как да се храним здравословно

На 20.03.2019г. ДГ”Ран Босилек” се изпълни с много детски усмивки, песни, танци и аромат на вкусния ястия.За първа година се проведе Ден на здравословното хранене и готвене с децата от подготвителна група - 6г. „Маргаритка” под надслов „НИЕ ЗНАЕМ КАК ДА СЕ ХРАНИМ ЗДРАВОСЛОВНО”.

       Официални гости на събитието бяха шеф-готвач Иван Звездев, г-жа Юлияна Звездева, г-жа Нела Рачевиц - заместник-кмет „Социално‐икономическо развитие" и г-жа Веселина Минкова – държавен здравен инспектор в РЗИ Габрово.

       Това „вкусно” събитие имаше за цел, да възпитава в децата отношение към здравословния начин на живот, презентиране на здравословно готвене и правилно хранене.

Преди да се впуснат в готвенето децата демонстрираха чрез образователни игри познанията си за храните, които са необходими за здравословното хранене, изработиха пирамидата на полезните и вредните храни.

Заедно със своите учители и родителите,малките „готвачи” запретнаха ръкави и се заеха с приготвянето на тристепенно меню, състоящо се от: зелена салата, пилешко филе с гарнитура и пълнени ябълки с плодове, мед и орехи.Всеки отделен отбор в рамките на 20 мин. трябваше да приготви съответно ястие по избрана рецепта и да го представи пред журито от официалните гости.

За прекрасните и красиво аранжирани здравословни вкусотии, децата получиха грамоти за оригинална кулинарна рецепта, за ястие с най-добри вкусови качества, за най-красива и креативна презентация на ястие – връчени от Иван Звездев.

„Голяма част от навиците, свързани със здравословния начин на живот, се изграждат в детска възраст. Детството е важен период за утвърждаване на предпочитания към здравословното поведение като цяло, не само към здравословното хранене. Децата, на които е обяснена важността на здравословното хранене и които са научени правилно да подбират хранителните си режими, е по-вероятно да водят здравословен живот и като възрастни” - каза г-жа Рачевиц.

Директорът на детската градина Снежана Войчева, благодари и на родителската общност на децата от групата, за оказаното съдействие, подкрепа и съпричастност в реализирането на демонстрационното- занимание.