Новини - Ден на четенето

Ден на четенето

Ден на четенето 2023

         В България се отбелязват много дни, свързани с четенето – Ден на детската книга, Ден на книгата и авторското право, Ден на европейските автори, Нощ на литературата…Отбелязваме и годишнините на велики писатели, на будителите, на преводачите, на учителите, но всъщност тези празници са насочени по-скоро към създателите на съдържанието на книгите.

         На 17 ноември  2023 г.  се състоя  първият Ден на четенето – България, в който се включиха децата от първа и четвърта група на ДГ”Ран Босилек” с партньорското участие на ученици от ОУ”Иван Вазов”.

Инициативата се организира от фондациите „Четене“ и „Детски книги“ и от сдружение „Книги и четене“ с подкрепата на „Stiftung Lesen“ – Германия. Партньори на инициативата са Фондация „Глобални библиотеки – България“, Българската библиотечно-информационна асоциация, Асоциация „Българска книга“, „Аз чета“, „Bookmark“ и „Площад Славейков“.

Мото на кампания е “Четенето дава възможности!” и основното послание, което носи е, че четенето е в основата на функционалната грамотност.Всички ние се развиваме и се учим да мислим чрез четенето или слушането.

Читателският процес стои в основата на грамотността, на трупането на знания и развитието на умения. Денят на четенето цели да подчертае, че:

„Четенето е основен за грамотността процес, от който зависи промяната на средата, на обществото и на бъдещето ни.”

"Най-лесният начин да се убедим, че отглеждаме образовани деца е да ги научим да четат, да им покажем, че четенето носи удоволствие." - Нийл Геймън.