Новини - Кулинарен празник

Кулинарен празник

„Празника на млякото и млечните продукти“

           На 26.05.2023г. ДГ”Ран Босилек” се изпълни с много детски усмивки, песни, танци и аромат на вкусния ястия.За поредна година се проведеистински кулинарен дуел между групите в „Празника на млякото и млечните продукти“ като финална дейност от НП“Хубаво е в детската градина“ 2023.

Никой не може да отрече съществуването на немалко сведения, че именно млякото е започнало своето многовековно съществуване като неразделна част от бита на хората обитавали нашите земи.Днес то се е превърнало в незаменима съставка в многото традиционни ястия, любима напитка за поколения българи или част от менюто, което винаги присъства на българската трапеза.

Известния философ Хипократ казва:“ Храната ни трябва да бъде нашето лекарство, а нашето лекарство трябва да бъде нашата храна“.Правилното хранене е не само хранене, а ключът към нашето здраве, красота и живот.

       Официални гости на събитието бяха шеф-готвач Иван Звездев и г-жа Юлияна Звездева.Това „вкусно” събитие имаше за цел, да възпитава в децата отношение към здравословния начин на живот, презентиране на здравословно готвене и правилно хранене.

      Заедно със своите учители и родителите, малките „готвачи” запретнаха ръкави и се заеха с приготвянето на: три вида вкусни разядки, нетрадиционен таратор със сирене и варено яйце, панирани сиренца със зелена салата, сирене и нар, плодов десерт с бисквита.Всеки отделен отбор в рамките на 20 мин. трябваше да приготви съответно ястие по избрана рецепта от „Готварската книга“ на ДГ“Ран Босилек“ и да го представи пред журито от официалните гости. В издадената „Готварската книга“са представени 74 лесни,  много вкусни  рецепти, които  са любими на децата и са  по силите на малките готвачи и техните родители.

Разпределени са в категориите: разядки, закуски, супи и салати, основни ястия и десерти.

В книгата има също така интересни и любопитни факти за млякото и млечните продукти, информация за лечебните свойства на млечните продукти, за единственият по рода си музей на киселото мляко в света, и за това, че 1 юни –  е  не само ден на детето, но и Световен ден на млякото.Той се отбелязва за първи път през 2001 година по предложение на Организацията за прехрана и земеделие на ООН.

      За прекрасните и красиво аранжирани здравословни вкусотии, децата получиха грамоти, връчени от Иван Звездев.

      Директорът на детската градина благодари на родителската общност на децата от групите, за оказаното съдействие, подкрепа и съпричастност в реализирането на празника.С благодарност и за емоционалното и отлично представяне на родителите взели участие в играта “Пиене на мляко със сламка за време“.