Новини - Проект "Творчество и знания за местно развитие и интеграция"

Проект "Творчество и знания за местно развитие и интеграция"

“С празна крина хамбар не се пълни”- мотото на проекта „Творчество и знания за местно развитие и интеграция“, финансиран по Програма„Култура“ на Община Габрово

 

       На 03.10.19г. повече от 40 деца и родители от ДГ”Ран Босилек” гостуваха на местното читалище в с. Гарван и прекараха един ден на село, като се забавляваха  и овладяваха екологични умения, свързани с традиционния поминък на местното население. Организирани бяха подходящи за сезона работилници.

Малчуганите плетоха плет, хапнаха триенца, квасиха мляко. Преди обед хвърляха съчки в огъня, докато пещта побелее за замесените и разточени от тях пърленки. Млечната царевица стана за варене, а шумата от нея послужи за суровина, от която може да се правят изделия за бита, художествена, декоративна украса и кукли.Разгледаха и музейната сбирка в читалището, където видяха непознати за тях инструменти и предмети от бита, разгледаха колекция бродирани изделия, облекла и престилки, глинени и бакърени съдове. Имаха час и по народно пеене.

Особен акцент е участието на семействата.Събирани - деца и техните родители, за един ден на село, научихаза някои традиционни дейности, които да им донесат полза.Заети с дейности в работилниците на открито, по ръководството на г-жа Маргарита Стоянова, родителите бяха едновременно ученици, но и учители за своите деца.

Участниците се потопиха в света на народното изкуство, българския фолклор, традициите и бита, а това е най-прекият и естествен път за получаване на екологични знания и ценностно ориентиране.